Hoe maak je de tuin winterklaar?

Hoe maak je de tuin winterklaar?

Eens de oogstmaand augustus achter de rug, is het tijd om je tuin klaar te maken voor de winter. Daar begin je namelijk beter te vroeg aan dan te laat. Hoe maak je je tuin klaar voor de nakende winter?

Waarom je tuin voorbereiden op de winter?

Door je tuin klaar te maken voor de winter zorg je ervoor dat hij die periode overleeft. Een winterklare tuin bevordert ook de groei en bloei in het voorjaar en tijdens de zomermaanden. Zo ligt hij er in alle seizoenen altijd onberispelijk bij. 

Wanneer starten? 

De voorbereidingswerken starten in september. Het zwaartepunt ligt in oktober, met een eventuele uitloper in november. In deze periode is de temperatuur nog aangenaam om in je tuin te werken. Dan schommelt de buitentemperatuur bij voorkeur tussen vijf en tien graden. Niet lager, maar zeker ook niet hoger. 

Deze werken zijn onmisbaar voor een winterklare tuin

  • Het snoeien van uitgebloeide planten.
  • De hagen in hun juiste vorm knippen.
  • Vorstgevoelige planten en struiken beschermen tegen eventuele vorst.
  • Alle bladeren op het gazon verwijderen zodat het gras genoeg licht krijgt en zijn groene kleur behoudt.
  • Je gazon een laatste keer maaien tot op een hoogte van vier centimeter.
  • Alle waterkranen afsluiten en beschermen om vorstschade te voorkomen. 
  • Je terras of balkon vrijmaken van bladeren.
  • Dode planten en bladeren verwijderen uit je vijver.
  • Struiken en planten verplaatsen.
  • Voorjaarsbollen planten voor een kleurrijke en weelderige bloei in het vroege voorjaar.

Je planten klaar maken voor de winter

Planten hebben zeker een goede bescherming nodig tegen lage wintertemperaturen. Veeg afgevallen bladeren samen in je borders. Deze laag bladeren mag nooit dikker zijn dan acht centimeter. Zo voorkom je het ontstaan van schadelijke schimmels en het aantrekken van  allerlei ongedierte. Planten bescherm je eventueel ook met jute en met stro ertussen.

Je moestuin klaar maken voor de winter 

Onkruid hoort niet thuis in je moestuin, zeker niet in het vooruitzicht van de winter. Als je dat niet doet, zal je dat in het voorjaar veel meer werk opleveren. Verwijder ook alle dorre en dode bladeren.

Je vijver klaar maken voor de winter

Heb je een vijver in je tuin? Verwijder ook hier alle afgevallen bladeren. Die kunnen schadelijke gassen veroorzaken. Dat doet het zuurstofgehalte in het vijverwater dalen, wat fataal kan zijn voor je visbestand. Geniet je liever zo lang mogelijk van je mooi aangelegde tuin? Dan kun je deze tuinklussen overlaten aan Hovenier Breda.