Het vergroenen van je woning

Het vergroenen van je woning

Sinds de komst van COVID-19 zijn steeds meer mensen de tuin gaan waarderen. Ze vonden er rust, ruimte en een plek om te ontspannen. In plaats van een betonnen jungle werd de tuin omgebouwd tot groene oase. Vaak wordt gedacht dat een groene tuin een hoop geld kost, er wordt gesproken over 10 tot 20 procent van de totale waarde  van de woning, maar niets is minder waar. Ga zelf aan de slag, koop een rode beukenhaag en vervang je houten hekwerk door een groene muur. 

Mogelijkheden met hagen

Een van de makkelijkste en goedkoopste mogelijkheden om de tuin te vergroenen is het vervangen of beschutten van de huidige hekwerken met haagplanten. Het is mogelijk om verschillende haagplanten te kopen. Denk bijvoorbeeld aan Beuk, Hedera, Laurier of Conifeer. Graaf een geul iets groter dan de wortels van de beplanting enkele centimeters van de beschutting af en plant de nieuwe haagplanten. Dek de wortels af met potgrond van hoge kwaliteit en vermeng dit met de uitgegraven grond. Geef de haagplanten voldoende water en voeg eventueel wat bemesting toe.

Het aanleggen van een moestuin

Nu boodschappen steeds duurder worden is het aanleggen van een moestuin een creatieve oplossing voor een nationaal probleem. Ben jij net als alle andere Nederlanders een aantal honderden euro’s per maand extra kwijt aan boodschappen? Door het aanleggen van je eigen moestuin bespaar je gemakkelijk geld op verse groenten. Denk aan het groeien van tomaten, komkommers, courgettes en pompoenen. Je kunt ze gebruiken in heerlijke soepen, ovenschotels of salades. Ook kun je deze groenten invriezen voor later gebruik, of weggeven aan vrienden, familie of de buren! 

Zorg voor gemak

Het allerbelangrijkste wanneer je de woning aanpast is het zorgen voor gemak. Wanneer je bijvoorbeeld steeds met een gieter je groenten water geeft zal dit minder vaak voorkomen dan wanneer je het eenvoudig met een kraan doet. Ook het gebruiken van een café of mancave in je tuin zonder wateraansluiting gebeurt minder vaak dan wanneer er wel een wateraansluiting zit en eventueel een wc. Maak het jezelf dus gemakkelijk en zorg voor comfort. Denk ook na over het onderhouden van je nieuwe beplanting, zorg dat je de nieuwe hagen eenvoudig kunt snoeien en opruimen.