Wanneer moet je een cv-ketel vervangen? 

Wanneer moet je een cv-ketel vervangen? 

Naarmate een oude cv-ketel ouder begint te worden, neemt het risico op storingen toe. Er is niets vervelender dan een avond zonder verwarming, zeker in de koude wintermaanden. Of nog erger, een dag zonder warm water. Douchen met koud water is bepaald geen pretje! Een storing in de cv-ketel hoeft niet per definitie te betekenen dat het tijd is voor een nieuwe ketel. Mogelijk is de waterdruk op de leidingen in huis onvoldoende, waardoor de cv-ketel niet efficiënt werkt; het rendement van de cv-ketel wordt sterk verlaagd. Het bijvullen van de ketel kan in zo’n geval voldoende zijn om het probleem met het niet warm worden van radiatoren te verhelpen. In dit artikel lees je meer over het moment waarop het bijvullen van de cv-ketel onvoldoende helpt en het tijd is voor een nieuwe ketel in huis. 

Gemiddelde levensduur van een cv-ketel installatie 

Gemiddeld gaat een cv ketel installatie zo’n 12 tot 15 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat. Na deze periode neemt niet alleen de kans op storingen in de cv-ketel toe; ook bieden nieuwere modellen vaak een beter rendement. Moderne cv-ketels werken efficiënter en verbruiken als gevolg daarvan minder energie. Investeren in een nieuwe installatie zonder dat het oude model defect is kan om deze reden interessant zijn. 

Onderhoud de cv-ketel regelmatig 

Om de kans op storingen te verkleinen en de levensduur van de cv-ketel te verlengen, is het verstandig het apparaat periodiek te laten onderhouden. Zeker in de eerste paar jaar hoeft dat niet jaarlijks; eens per twee jaar is vaak voldoende als je de cv-ketel tussentijds zelf bijvult. Naarmate het model ouder wordt loont het om jaarlijks een installateur langs te laten komen. Deze zal de cv-ketel niet alleen nalopen op slijtage aan onderdelen in het apparaat, maar deze ook reinigen. Wanneer heb jij de cv-ketel in huis voor het laatst laten onderhouden? 

Win advies in bij een ervaren installateur 

Wanneer je een installateur langs laat komen voor het onderhouden van de cv-ketel, loont het deze je te laten adviseren over de staat ervan. Is het al zinvol om na te denken over een nieuwe installatie met een beter rendement? Doe je er verstandig aan over te stappen op een moderne elektrische warmtepomp? Vanaf 2026 wordt zo’n warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dit maakt dat het in sommige gevallen interessant is de cv-ketel nog voor die tijd te vervangen. Het plaatsen van een hybride warmtepomp vereist vaak de nodige verbouwingen in huis, afhankelijk van het model warmtepomp wat gekozen wordt. 

Mensen die in 2026 nog gebruik maken van een cv-ketel op gas hoeven niet direct over op de hybride warmtepomp; dit is pas vereist op het moment dat de cv-ketel vervangen wordt. In de praktijk kan dit betekenen dat wanneer je kort voor 2026 een nieuwe cv-ketel laat plaatsen, je pas in 2035 tot 2040 over hoeft te stappen op de warmtepomp. Een installateur kan je meer vertellen over de voor- en nadelen van de verschillende opties die je bij het vernieuwen van de cv-ketel hebt.