Last van een verstopping? Zo pak je het aan! 

Last van een verstopping? Zo pak je het aan! 

Komt er een vervelende stank uit het putje in de douchebak, of bijvoorbeeld uit de gootsteen in de keuken? Lijkt het steeds langer te duren, voordat het water in de toiletpot wegspoelt? Het zijn tekenen van een beginnende verstopping in de afvoer. Door snel te handelen, voorkom je dat deze verstopping verergert. Na verloop van tijd zal het water helemaal niet meer wegstromen. Er zijn verschillende manieren om een verstopping in de afvoer aan te pakken; de hulp van een loodgieter heb je hierbij niet altijd nodig. Welke aanpak hanteer jij, wanneer je de afvoer in huis ontstopt? 

Mocht het niet lukken om een verstopte afvoer zelf te verhelpen, dan kun je de spoeddienst van een loodgietersbedrijf bellen. Deze dienst staat dagelijks en 24 uur per dag voor je klaar bij verstoppingen, lekkages en vergelijkbare problemen in huis. Het verzekert je van een snelle oplossing voor een gootsteenverstopping, een verstopte regenpijp of bijvoorbeeld een verstopt doucheputje. 

Maak gebruik van een klassieke plopper 

Een van de makkelijkst te hanteren hulpmiddelen bij het ontstoppen van een afvoer is de klassieke plopper. Je koopt deze voor nog geen tien euro bij de bouwmarkt in de buurt. De plopper zorgt voor een wisselende onder- en overdruk op de leidingen. Het leidt ertoe dat het opgehoopte afval in de afvoer los zal komen van de afvoerwand. Door de afvoer vervolgens een aantal keer goed door te spoelen, bijvoorbeeld met een paar emmers water, voer je het afval af richting de centrale riolering onder de woning. Vaak is een verstopping hiermee al snel opgelost. 

Trekveer als hulpmiddel naast de plopper 

Niet alleen een plopper zal helpen een ophoping van afval in de afvoerleiding te doen laten verdwijnen. Een alternatief hulpmiddel is een trekveer. De trekveer wordt vaak gebruikt voor het trekken van kabels door loze leidingen; in de afvoer komt deze ook van pas. Duw de trekveer door de afvoerleiding vanaf het putje in de gootsteen of bijvoorbeeld de douchebak. Door de trekveer vervolgens meermaals op en neer te bewegen, zal het afval langzaamaan loskomen. Een trekveer kost meer dan een plopper; mocht je beide hulpmiddelen nog niet in huis hebben, dan is de plopper de beste keuze. Zorg dat je de afvoer meermaals doorspoelt na het gebruik van de trekveer. 

Soda in plaats van chemische ontstoppingsmiddel 

Veel huishoudens zijn al snel geneigd om naar een chemisch ontstoppingsmiddel te grijpen bij het ontstoppen van de afvoer. Dit wordt sterk afgeraden. Deze middelen zijn niet alleen bijzonder schadelijk voor het milieu; ze kunnen ook de leidingen in huis aantasten. Dat geldt voor leidingen in oudere woningen, welke vaak niet van plastic gemaakt zijn. Een duurzamer alternatief is keukensoda. Dit middel werkt ontvettend, waardoor het opgehoopte afval relatief snel los zal komen van de wanden van een afvoer. Houd er rekening mee dat keukensoda voornamelijk effectief is bij een beginnende verstopping. Voor serieuze verstoppingen is dit middel doorgaans niet krachtig genoeg. Giet kokend water door de afvoer, nadat je de keukensoda enige tijd hebt laten intrekken.