Alles wat je moet weten over het isoleren van je woning 

Alles wat je moet weten over het isoleren van je woning 

Nederlandse huishoudens zoeken massaal naar mogelijkheden om duurzamer te leven en op die manier hun energieverbruik terug te dringen. Duurzamer leven kan betekenen dat je bewust minder lang doucht, of dat je de thermostaat een paar graden lager zet. Ook het aanbrengen van isolatie onder het dak is een optie, evenals het isoleren van de spouwmuur. Warmte lucht heeft de neiging om in koude objecten, zoals de muur te trekken. Met het isoleren van de spouwmuur is de binnenmuur minder koud; er gaat als gevolg daarvan minder energie verloren. Daarnaast heeft warme lucht de neiging op te stijgen. Bij een slecht geïsoleerd plafond zal de warmte de woning uiteindelijk via het dak verlaten. Het aanbrengen van dak isolatie houdt niet alleen de zolder lekker warm; het verbetert ook de isolatiewaarde en duurzaamheid van de woning als geheel. Het aanbrengen van isolerende platen onder het dak kan al voldoende zijn. 

Isoleren van een plat dak bij een aanbouw 

Waar je een schuin dak van isolerende platen kunt voorzien, kent een plat dak isolatie andere vormen. Het isoleren van een plat dak is bijvoorbeeld wenselijk na het plaatsen van een aanbouw aan je woning. Je zou het plafond hierbij iets kunnen verlagen, om direct onder het dak isolatiemateriaal aan te brengen. Het houdt de warmte binnen je woning. Een andere populaire optie bij het isoleren van een plat dak is het aanbrengen van verschillende soorten groen. Niet alleen goed voor de isolatie; het ziet er ook mooi uit! Denk bijvoorbeeld aan enkele mos- en grassoorten. Groene daken worden steeds populairder, daar het een hele eenvoudige en daarnaast relatief goedkope vorm van isolatie is. Een dakdekker kan helpen bij het aanbrengen ervan, ook al doe je dit relatief makkelijk zelf. Op het internet vind je voorbeelden van groene daken op een aanbouw of bijvoorbeeld schuurtje. 

Nieuwe ruiten laten plaatsen voor betere isolatie 

In huis is meer mogelijk dan het isoleren van de spouwmuur, het isoleren van het dak aan de binnenzijde of het realiseren van een groen dak aan de buitenzijde. Denk bijvoorbeeld ook aan het nut van het vervangen van ruiten. Kies voor HR++ isolatieglas met een zo laag mogelijke Ug-waarde. Niet alleen het type glas heeft invloed op deze waarde, hetzelfde geldt voor het gebruikte kozijn. Voorheen werd traditioneel vaak voor hout gekozen, daar men dit beter vond passen bij de chique, nette uitstraling van een woning. Tegenwoordig wint kunststof steeds meer aan populariteit. Kunststof is nauwelijks nog van echt hout te onderscheiden, doordat ook kunststof van een nerf voorzien kan worden. Kunststof biedt niet alleen een betere isolatiewaarde; het is ook eenvoudiger te onderhouden en gaat langer mee. Zo vormt het op meerdere punten een hele duurzame keuze. 

Een andere populaire vorm van isoleren: het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer in huis. Gebruik je de kruipruimte nooit en lopen hier geen leidingen? In dat geval zou je de volledige kruipruimte dicht kunnen storten. Het voorkomt dat er kou vanuit de grond naar boven, de woning in trekt.