Items die belangrijk zijn om te controleren bij een oude kluswoning

Items die belangrijk zijn om te controleren bij een oude kluswoning

Sta je op het punt om een oudere kluswoning te kopen en deze om te toveren tot een waar paradijs? Dan is het belangrijk om deze grondig te controleren voorafgaand van de aankoop. Maak gebruik van één of enkele kijkdagen en ga met een aantal experts op stap. Wij hebben onze kluswoning ook laten controleren door de ontstoppingsdienst van DG Riooltechniek, daarover later in het artikel meer.

Controleer het dak van de woning

Daken kunnen een enorme kostenpost zijn wanneer je het hebt over verbouwingen, met name oudere woningen hebben vaak nog een dak met asbest. Het laten verwijderen van asbest is zeer prijzig, dit komt omdat het per vierkante meter duurder wordt. Wanneer je dus een dak van een woning + schuur moet laten verwijderen ben je snel een groot deel van je budget kwijt. Controleer dus altijd goed of er asbest ligt en of dit direct verwijderd moet worden na aanschaf.

Laat de riolering inspecteren

Het is verstandig om de riolering van oudere woningen te laten inspecteren door een professioneel bedrijf. Zo krijg je een duidelijk overzicht over de huidige stand van zaken en weet je direct of de riolering wel of niet aan vervanging toe is. Wij laten werkzaamheden aan ons riool altijd uitvoeren door DR Riooltechniek, zo zijn we verzekerd van een correct en professioneel advies. 

Controleer het hout op rotte plekken

Wanneer er veel hout in de woning aanwezig is, is het belangrijk om dit goed te controleren op rotte plekken. Houtrot kan veel schade veroorzaken wanneer het op cruciale plekken in een woning gevonden wordt. Met name steun- of draagbalken mogen niet vol rotte plekken zitten. Wanneer de draagkracht verloren gaat kan een woning als onbewoonbaar worden verklaard omdat er instortingsgevaar is. Laat dit dus door een bedrijf inspecteren of ga zelf op onderzoek uit.

Isolatie en muren

Oude woningen hebben vaak geen goede isolatie, ramen en muurvulling. Controleer dit voor de aankoop goed! Sinds de prijzen van bouwmaterialen enorm zijn gestegen is het volledig isoleren van je huis inclusief dubbel of driedubbel glas niet goedkoop. Je bespaard echter wel op de langere termijn, door de hoge stookkosten bespaar je door een goede isolatie maandelijks een hoop geld.