Een badkamer verbouwen: wat komt hier allemaal bij kijken? 

Een badkamer verbouwen: wat komt hier allemaal bij kijken? 

Droom je al van een nieuwe badkamer in huis? Het is veelal een ruimte waar nauwelijks naar om wordt gekeken bij het vernieuwen van het interieur in huis. Immers, het vervangen van een bank in de woonkamer of een bed in de slaapkamer is eenvoudiger dan het vernieuwen van de douchecabine. Bij het verbouwen van een badkamer dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. In het bijzonder wanneer je ook de indeling hierbij aanpast. Denk aan nieuwe waterleidingen aansluiten, een afvoer aanleggen voor het losse bad wat je er wilt laten plaatsen, het aanbrengen van nieuw tegelwerk, enzovoorts. Bij het verbouwen van de badkamer is het voornamelijk van belang dat hier de juiste vakmensen voor worden ingeschakeld. Het kan je veel ellende besparen. Dit artikel vertelt je er meer over. 

Kies voor de hulp van een loodgieter en elektricien 

Een badkamer verbouwen vergt de kennis en kunde van zowel een loodgieter, als een elektricien. De loodgieter toetst de haalbaarheid van je plannen voor de verbouwing. Daarbij kan deze adviseren over de uitdagingen waar je bij het maken van de plannen tegenaan loopt. Nadat de plannen rond zijn helpt een loodgieter bij het leggen van nieuwe- of het verleggen van bestaande leidingen, bij het aansluiten van de sanitaire voorzieningen en bij het controleren van het geheel op lekkages. Je wilt een lekkage zo vroeg mogelijk detecteren, om te voorkomen dat er een ernstige vochtschade ontstaat. 

Hulp van een elektricien voor het lichtplan 

Net als in andere ruimtes binnen je woning, is het ook in de badkamer belangrijk na te denken over een lichtplan. Waar plaats je de aansluitpunten voor de verlichting? Kies je wellicht voor een verlaagd plafond met meerdere led spots? Die laatste optie wint de afgelopen jaren sterk aan populariteit. 

Bij het vaststellen van geschikte plekken voor de verlichting dien je rekening te houden met het Bouwbesluit. Hierin is vastgelegd wat de minimale afstand tussen de lampen en bijvoorbeeld de douchekop of het bad moet zijn. Een elektricien kan je plannen toetsen en advies geven. Wist je dat er vrijwel standaard een losse, vaak elektrische radiator in de badkamer wordt opgehangen? Dit is niet voor niets; het is een eis uit datzelfde Bouwbesluit. Laat je hier goed over informeren voordat je de plannen definitief maakt. 

Sloopwerk in de badkamer zelf uitvoeren 

Wanneer je de volledige badkamer wilt strippen en deze vervolgens opnieuw opbouwt, kun je een deel van deze werkzaamheden zelf uitvoeren. Denk aan het sloopwerk; het verwijderen van de oude sanitaire voorzieningen en de tegels op wanden en vloeren. Het is sterk aan te raden een grote puincontainer te huren, zodat het vrijgekomen bouwafval snel kan worden afgevoerd. Het is nauwelijks te doen om steeds met een aanhanger naar de lokale vuilstort te rijden. Zorg dat je over het juiste gereedschap beschikt om het verwijderen van tegels op wanden en vloeren zo makkelijk mogelijk te maken. Online valt veel informatie te vinden over de wijze waarop je deze klussen uitvoert.