Tuinontwerp: de belangrijkste trends van vandaag

Tuinontwerp: de belangrijkste trends van vandaag

Landscaping is de kunst van het ontwerpen van natuurlijke ruimten met respect voor de configuratie van de omgeving, waardoor je jouw tuin kunt omtoveren in een prachtige oase, rekening houdend met jouw behoeften en wensen.

Onze tuinen zijn al lang onze toevluchtsoorden, maar 2020 heeft meer dan ooit de nadruk gelegd op de herstellende werking van de natuur en de buitenruimte. Onder de nieuwe trends benadrukken ontwerpers de noodzaak om een gevoel van natuur te bieden in een stedelijke omgeving. Ontdek daarom in dit artikel de belangrijkste decoratietrends en tover jouw tuin om tot een ruimte vol leven. Bekijk ze!

1. Eenvoud

De onzekerheden over de toekomst die door de pandemie werden veroorzaakt, toonden het belang aan van de eenvoudigste dingen in het leven. Zo voert de natuur ons terug naar het verleden, naar onze oorsprong, brengt zij rust, warmte en kalmte. Eenvoud is wat deze markt de komende jaren zal kenmerken, naarmate we leren meer waarde toe te kennen aan de kleine dingen.

Minimalistische tuinen, met weinig onderhoud, rijkdom aan bomen en diverse planten, met bloemen het hele jaar door, zijn de belangrijkste trend van het moment.

2. Functionaliteit en duurzaamheid

Functionaliteit is ook essentieel en de tuin moet niet alleen mooi zijn, maar ook klaar voor gebruik, zoals bij geïntegreerde moestuinen en boomgaarden met de aanwezigheid van fruit en eetbare planten. Maar de keuze van de soorten heeft als voornaamste eis de keuze van planten die gemakkelijk te verzorgen zijn.

Bovendien moet landschapsarchitectuur worden beschouwd als een vorm van duurzaamheid. Het gebruik van planten die inheems zijn voor de plaats, die zich gemakkelijker aanpassen en ook een regeneratie in het milieu teweegbrengen, zijn fundamentele zaken.

3. Groene gevels

Het is opmerkelijk dat ook het stedelijk landschap zichzelf opnieuw uitvindt, omdat het vriendelijker en dus groener wordt. Landscaping strekt zich uit tot buiten het balkon of de tuin, en wordt nu ook in de straat gedacht. Gebouwen met actieve, groene gevels komen steeds vaker voor en veranderen het aanzien van steden.

Een vriendelijker stadslandschap, minder pretentieus en meer naturalistisch, is de weg naar een betere wereld. Dus als je de natuur dichter bij je wilt brengen, reken dan op het advies van een tuinontwerpbureau Luijdenijk en geniet van alle voordelen die deze ruimte te bieden heeft. Het is de moeite waard in deze oplossing te investeren!