Openslaande garagedeuren, de beste garagedeur?

Openslaande garagedeuren, de beste garagedeur?

De tijd dat elke garage werd uitgerust met een kanteldeur ligt al ver achter ons. Tegenwoordig zijn andere typen garagedeuren veel populairder dan de kanteldeuren. Een van de soorten garagedeuren die steeds vaker wordt toegepast zijn openslaande garagedeuren, ook wel dubbele garagedeuren genoemd. Maar is het altijd de juiste keuze?

Dubbele garagedeuren: de voordelen

  • Goede isolatie
  • Snelle toegang tot de garage
  • Mogelijkheid om ramen in het deurblad te plaatsen
  • Vaak standaard uitgerust met stevige sloten
  • Geen ruimteverlies in de garage

Dubbele garagedeuren: de nadelen

  • Niet elektrisch bedienbaar
  • Duur in aanschaf
  • De ruimte direct voor de garage moet vrij worden gehouden, omdat de deuren naar buiten toe openen.

Openslaande garagedeuren de beste deur voor jou?

Zoals je ziet zijn de voordelen talrijker dan de nadelen. Maar wat met name van belang is, zijn jouw wensen. Als de openslaande garagedeuren daarop aansluiten zit je goed en is het de beste keuze voor jou. Maar als je bijvoorbeeld de garage als parkeerplaats wilt gebruiken, zijn openslaande garagedeuren niet zo’n goede keuze.

Het is immers niet fijn als je iedere keer uit moet stappen om de deur handmatig te openen en te sluiten. Andere soorten garagedeuren zorgen met hun elektrische bediening voor veel meer gebruiksgemak.

Maak voor jezelf een lijstje van je wensen waaraan je garagedeur moet voldoen en ga op die manier na of openslaande garagedeuren daadwerkelijk de beste keuze zijn.

Alternatieven

Maar goed, wat als je tot de conclusie komt dat openslaande garagedeuren niet de beste keuze voor jou zijn? Wat zijn dan de alternatieven?

Sectionaal garagedeur

Een goed alternatief kan een sectionaal garagedeur zijn. Dit type deur is opgebouwd uit smalle deurpanelen die horizontaal boven elkaar worden geplaatst. Daarom wordt het ook al een lamellendeur genoemd.

De deurpanelen worden direct onder het plafond gehangen als je de deur opent. Ze nemen daardoor wel wat ruimte in, in de garage maar als je direct onder het plafond niks wilt hangen is dat geen probleem.

Roldeuren

Een ander alternatief voor openslaande garagedeuren zijn garage roldeuren. Dit type deur komt behoorlijk overeen met een sectionale garagedeur. Het verschil zit hem in de breedte van de panelen.

De panelen zijn namelijk een stuk smaller zodat ze boven de garage in een opbergbox opgerold kunnen worden. Het voordeel daarvan is dat je, net zoals bij openslaande garagedeuren, zo goed als de complete ruimte in de garage tot je beschikking hebt. Roldeuren zijn daarmee een prima alternatief voor openslaande garagedeuren.